fbpx

Konopljika – vitex

konopljika - vitex agnus castus

Vitex – konopljika – drevno “Drvo čednosti”

Vitex agnus-castus raste na suhim i toplim obalama Mediterana, na dobro osunčanim mjestima, na pretežno pjeskovitom bezvodnom tlu. Najbolje uspijeva u Grčkoj, Južnoj Turskoj i na jugu Italije.

Fratarski(divlji) biber

Konopljika je grm visine 1-2 metra, prekrasnih ljubičasto-plavih cvjetova i petoprstih, zašiljenih listova, samoniklo raste na Mediteranu, južnoj Europi i centralnoj Aziji. Još u staroj Grčkoj i Rimu, plodovi konopljike korišteni su za smanjenje libida od čega potiče i naziv “Drvo čednosti”. U srednjem vijeku, konopljika je sađena oko samostana gdje je korištena u iste svrhe odakle i naziv “Fratarski biber”.

Engleski naziv: Chaste Tree – Latinski naziv: Vitex agnus castus L., Verbenaceae

Historijska i tradicionalna primjena

Plodovi konopljike se skoro dvije hiljade godina koriste u ljekovite svrhe. Grčki ljekar Dioskorides preporučivao je njene plodove za smanjenje porođajnih bolova, smanjenje libida, kao i za liječenje menstrualnih tegoba. Dekokt ploda i lista se koristio u sjedećim kupkama kao pomoć kod bolesti materice. Historičar Plinije Stariji opisao je da su u staroj Grčkoj plodovi konopljike predstavljali simbol vjernosti. Plodovi konopljike su tradicionalno primjenjivani za liječenje nadutosti, groznice i zatvora, regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje grčeva materice. Američki eklektički doktori 19-og vijeka preporučivali su plodove konopljike za regulaciju menstrualnog ciklusa kao i za pojačanje lučenja mlijeka.

Šta sadrži i kako djeluje konopljika?

Zreli plodovi konopljike sadrže do 0,7% eteričnog ulja koje sadrži:

1,8-cineol; beta-kariofilen, alfa i beta-pinen. Plod sadrži i labdan diterpenoide: rotundifuran i viteksilakton, koji pokazuju dopaminergičku aktivnost. Istraživanja su pokazala da ekstrakt konopljike djeluje centralno na nivou hipofize tako da snižava nivo prolaktina, usporava lučenje FSH (Folikulo stimulirajući hormon) i pomaže oslobađanje LH (Luteinizirajući hormon). Smanjenjem prolaktina povećava se nivo progesterona uz istovremeno smanjenje nivoa estrogena.

Medicinsko djelovanje:

Ekstrakt konopljike djeluje prije svega na ženski reproduktivni sistem i pomaže u sljedećim stanjima:

 1. Dismenorea– bolne menstruacije
 2. Hiperprolaktinemija sa insuficijencijom corpus luteuma-Povećano lučenje prolaktina što može dovesti do oticanja i bolova u grudima
 3. PMS-premenstrualni sindrom
 4. Mastodinija-oticanje i bolovi u grudima
 5. Insuficijentna laktacija-nedovoljno lučenje mlijeka
 6. Acne vulgaris
 7. Neplodnost usljed defekta lutealne faze.
konopljika - vitex agnus castus

Koji dio biljke se primjenjuje?

Koristi se uglavnom alkoholni ekstrakt iz plodova, ali se mogu koristiti i eterično ulje dobijeno iz plodova i listova konopljike.

Šta o djelotvornosti konopljike kažu savremena naučna istraživanja?

 • U slučaju pojačanog lučenja prolaktina(hiperprolaktinemija) može doći do oticanja i bolova u grudima(mastodinija). Istraživanja su pokazala da ekstrakt konopljike može sniziti nivo prolaktina i na taj način ublažiti simptome mastodinije.
 • Ekstrakt konopljike pomaže u tzv „defektu lutealne faze“ stanju koje se karakterizira skraćenim menstrualnim ciklusom izazvanim nedovoljnim lučenjem progesterona. Lijekovi koji snižavaju nivo prolaktina, produžavaju lutealnu fazu menstrualnog ciklusa. Ovakav efekat pokazuje i ekstrakt konopljike.
 • U jednoj kliničkoj studiji od 67 žena koje su liječile neplodnost koristeći preparat od ekstrakta konopljike, došlo je do poboljšanja nivoa progesterona u lutealnoj fazi, ranije ovulacije i nastupanja trudnoće kod 38 ispitanica.
 • Ekstrakt konopljike doveo je do ublažavanja simptoma premenstrualnog sindroma kod 178 žena koje su sudjelovale u kliničkom ispitivanju.
 • Eterična ulja iz listova i plodova konopljike pokazala su se podjednako efikasnim u liječenju simptoma premenstrualnog sindroma.
 • Do poboljšanja stanja karakteriziranog kao acne vulgaris došlo je nakon terapije sa preparatom konopljike.

Kako se dozira konopljika?

Ako nije drugačije propisano dnevna doza treba da odgovara količini od 30-40mg osušenih i samljevenih plodova konopljike, tinkture 1:5, 0,2 ml ili 4 kapi, eteričnog ulje iz plodova ili listova 50 mg ili jedna kap dnevno.

Da li je konopljika štetna?

Prema dosadašnjim saznanjima konopljika nije štetna i nema poznatih kontraindikacija.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Istovremena primjena preparata konopljike sa antagonistima dopaminskih receptora kao što je risperidon (Risset), može oslabiti efekat preparata.

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Koristi Konopljika se primjenjuje u obliku kapsula, tinkture, vodeno-alkoholnih otopina i eteričnog ulja.

Da li konopljiku smiju koristiti trudnice i dojilje?

Upotreba preparata konopljike ne preporučuju se u trudnoći ali se slobodno mogu koristiti za vrijeme dojenja.

Image by daynaw3990 from Pixabay

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on google
Share on reddit

Najnovije: