fbpx

Gavez

gavez

Symphytum officinale L. Boraginaceae

Gavez je višegodišnja biljka svijetlo ljubičastih grozdastih cvjetova, mesnatih listova i zadebljalog stabla prekrivenog dlačicama. Korijen je izuzetno razgranat, izvana crn, a iznutra bjeličast i sluzav. Ova biljka je rasprostranjena u umjerenom klimatskom području Evrope, Azije i sjeverne Amerike.  

Historijska i tradicionalna primjena

Gavez se tradicionalno koristi za liječenje rana, iščašenja zglobova i lomova kostiju. Korijen i listovi sadrže alantoin, supstancu koja pomaže rast novih stanica kože i tkiva, zajedno sa drugim supstancama koje smanjuju upalu. U obliku masti se često primjenjivao za liječenje čireva, uklanjanje podliva, kod istegnuća mišića i ligamenata. Posebno efikasno je bilo tzv ”Gavezovo mlijeko” dobijeno kuhanjem korijena gaveza u mlijeku, koje se zatim u vidu obloga nanosilo na oboljelo područje.

Nekada se čaj koristio za liječenje čira na želucu i kod bronhitisa za iskašljavanje, međutim zbog toga što sadrži pirolizidinske alkaloide, koji su otrovni za jetru, ovakva primjena je danas napuštena. Mišljenje većine stručnjaka iz oblasti herbalne medicine je da se gavez u obliku preparata za unutrašnju upotrebu, zbog opasnosti od oštećenja jetre, ne bi trebao uopće koristiti. To međutim ne vrijedi za vanjsku upotrebu gaveza u obliku preparata tipa masti ili gela koji se nanose na kožu. Ovakav način primjene je relativno bezbjedan, bez rizika od nastanka trovanja. 

U julu 2001. godine , FDA (Administracija za hranu i lijekove) američkog Ministarstva Zdravstva, preporučila je uklanjanje s tržišta svih dijetetskih preparata za unutrašnju upotebu, koji sadrže gavez. U Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Njemačkoj zabranjena je prodaja preparata za unutrašnju upotrebu koji sadrže ovu ljekovitu biljku. Zabrana međutim ne vrijedi za preparate tipa masti i gela za vanjsku upotrebu. Kod preparata za vanjsku upotrebu izdata su dodatna upozorenja o tome da se ne primjenjuju na otvorene ili krvareće rane. 

Šta sadrži i kako djeluje gavez?

Sadrži alantoin, zatim tanine, sluz, steroidne saponine, ruzmarinsku i kafeinsku kiselinu, holin, inulin , smole i druge sastojke, zatim toksične pirolizidinske alkaloide. Alantoin kao najvažniji aktivni sastojak, aktivira rast i obnavljanje stanica kože, kosti i ligamenata, što je posebno važno kod preloma kostiju, iščašenja i uganuća.  Za liječenje rana, i čireva na koži, veoma je važan tzv. “flaster-efekat” toniziranja oboljelog područja usljed prisustva sluzi i tanina, dok alantoin sprečava formiranje ožiljaka ubrzanim obnavljanjem stanica epitela  kože. Adstringentna svojstva tanina u preparatima pomažu kod proširenih vena.

ljekovito bilje - gavez

Šta o djelotvornosti kažu savremena medicinska istraživanja?

U posljednjih nekoliko godina, savremena medicinska istraživanja su pokazala da gavez u obliku masti ili gela može liječiti pojedina oboljenja jednako ili čak bolje od konvencionalnih lijekova.

  • Mast koja sadrži ekstrakt korijena pogodna je za liječenje osteoartritisa koljena, pri čemu dolazi do smanjenja boli, povećanja pokretljivosti  koljena, a time i kvaliteta života.
  • Potvrđeno je da protivupalna i analgetska svojstva masti omogućavaju njenu primjenu u liječenju određenih vrsta bolova u leđima. 
  • U terapiji iščašenja zgloba , mast se pokazala efikasnijom od diklofenak gela.
  • Prilikom ispitivanja efikasnosti i neškodljivosti masti u liječenju akutnog iščašenja zgloba, rezultati su pokazali da se njenom primjenom smanjuje bol prilikom aktivnog kretanja, kao i bol u mirovanju, te zapaža značajno funkcionalno poboljšanje, smanjenje otoka, uz izuzetno dobro tolerisanje preparata.
  • Ispitivanja protivupalnih i analgetskih svojstava gavezovog gela u terapiji podliva, iščašenja, uganuća kao i bolnih stanja u mišićima i zglobovima pokazala su da se njegovom primjenom znatno smanjuje bol prilikom mirovanja, kao i u toku pokreta. Trajanje jutarnje ukočenosti zglobova, znatno je smanjeno. Za vrijeme ispitivanja dvije trećine pacijenata su smanjili ili čak prestali uzimati nesteroidne protivupalne lijekove. Rezultati su potvrdili efikasnost i dobru toleranciju u liječenju podliva, iščašenja, uganuća, kao i bolnih stanja koja zahvataju mišiće i zglobove.
Gavez -

Da li je gavez štetan?

Ako se pravilno primjenjuje u obliku masti ili gela za vanjsku upotrebu, nije štetan. Međutim nije preporučljiva primjena u obliku čaja ili drugih preparata za unutrašnju upotrebu, zbog sadržaja otrovnih pirolizidinskih alkaloida, koji mogu oštetiti jetru.

U kojim se ljekovitim oblicima i koji dio biljke se primjenjuje ?

Danas se primjenjuje u obliku masti ili gela, isključivo za vanjsku upotrebu, koji sadrže ekstrakt svežeg korijena ili rjeđe listova.

Za koja medicinska stanja se efikasno može primjeniti?

Savremena herbalna medicina preporučuje primjenu masti ili gela za liječenje: podliva, iščašenja, uganuća, preloma kostiju, osteoartritisa koljena, bolova u mišićima, leđima i zglobovima, proširenih vena, rana i ožiljaka.

Posebno upozorenje o otrovnim sastojcima?

Gavez sadrži pirolizidinske alkaloide koji su otrovni za jetru. Zbog toga primjena u obliku čajeva za unutrašnju upotrebu nije preporučljiva. Preparate gaveza u obliku masti ili gela treba čuvati daleko od dohvata djece. Prilikom primjene masti ili gela, ne nanositi preparat na otvorene ili krvareće rane niti opekotine.

Kako se dozira gavez?

Gavezova mast ili gel nanose se dva do tri puta dnevno na oboljelo mjesto.

Da li postoji interakcija sa nekim lijekovima?

Nije poznata niti jedna interakcija preparata gaveza sa lijekovima.

Da li gavez smiju koristiti djeca, trudnice i dojilje?

Mada nema dokaza o štetnosti masti ili gela za vanjsku upotrebu, zbog toksičnih pirolizidinskih alkaloida, djeci ispod 6 godina, trudnicama i dojiljama ne preporučuje se upotreba ovih preparata.

Image by Annette Meyer, TheOtherKev from Pixabay

Najnovije: