fbpx
Search
Close this search box.

ULTRA CAL kapsule Ca+vit D3+vit K2

SKU 387011200216 Category

Idealna kombinacija nutrijenata za jake kosti kod stanja smanjene gustoće kostiju. Koristi se kod prevencije i tretmana osteoporoze.

 

 

 

 

 

 

 

Pakovanje

60 kapsula

18.00KM sa PDV-om

ULTRA CAL Kapsule
Unapređena formulacija kalcijuma, bora, vitamina D3 i vitamina K2, magnezijuma i cinka

Predstavlja izvrsnu potporu kostima. Kalcijum i magnezijum doprinose normalnom energetskom metabolizmu i održanju normalnih kostiju. Vitamin D3 i K2 doprinosi apsorpciji kalcijuma u kosti kod prevencije i tretmana osteoporoze. Dodatak oligominerala pospješuje jačanje kosti.

Bor ima veoma važnu ulogu u procesu formiranja kosti (osteogeneza), sa direktnim uticajem na aktivnost osteoblasta i osteoklasta i (ćelija/stanica koje proizvode i razgrađuju kost). Upravo zato, njegov nedostatak negativno utiče na razvoj i obnavljanje kosti, te na njenu mineralnu gustinu. Bor utiče na proizvodnju i aktivnost spolnih hormona, osnovnih faktora u procesu nastanka osteoporoze i regulaciji prometa kalcija, te je time uključen u sprječavanje gubitka kosti i i njene demineralizacije. Suplementacija borom u brojnim studijama pokazuje značajno smanjenje gubitka kalcija i magnezija urinom, proces izuzetno bitan za iskorištavanje kalcija u punom obimu, ali i za smanjenje rizika od nastanka bubrežnih kamenaca. Suplementacija borom, smanjila je dnevni gubitak kalcija urinom za 44%. Sprječavanje prekomjernog gubitka kalcija urinom temeljno je za smanjenje rizika od nastanka kamenaca. Bor povećava poluživot i dostupnost vitamina D. Značaj vitamina D za zdravlje kostiju je dobro poznat, ali aktivnost vitamina D značajno ovisi o prisustvu bora! Bor aktivira vitamin D i podiže njegove nivoe u serumu čak i kod osoba koje su u nedostatku ili ne reaguju pozitivno na suplementaciju vitaminom D! U studiji sprovedenoj u periodu od oktobra do januara, kada i inače patimo od nedostatka vitamina D, suplementacija borom podigla je nivoe vitamina D za prosječnih 20%. Kada znamo da bez vitamina D nema apsorpcije kalcija, jasan nam je i ovaj doprinos bora zdravlju kostiju!

Osteoporoza

Poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za žene u postmenopauzi, te može uzrokovati frakture. Do bolesti dolazi kada osteoklasti napadaju i razgrađuju kost, a osteoblasti nisu u mogućnosti potpuno obnoviti kost, kao što je u normalnim okolnostima slučaj. Gotovo svaka četvrta žena starija od šezdeset godina boluje od osteoporoze. Podložnije obolijevanju su žene koje su rano uMast od kantariona 30 mlšle u menopauzu ili su im kirurški, prije 45-e godine, uklonjeni jajnici. Postoje i ostali čimbenici koji pridonose obolijevanju: nizak rast, neuravnotežen menstrualni ciklusanoreksijafluoriranje vode[1]alkoholizam i pušenje.

Način upotrebe: jedna kapsula dnevno uz jelo.

Osteoporoza

Pakovanje

60 kapsula

Moglo bi vas još zanimati

Acerola

Vitamin C, vitamin D3 i cink doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sistema. Vitamin C pomaže u smanjenju umora i štiti stanice od oksidativnog stresa, pomaže normalne psihološke funkcije i normalno funkcioniranje nervnog sistema.

Melisan

Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog za tonjenje u san. Ekstraktvalerijane pomaže u opuštanju, na taj način doprinosi mentalnom zdravlju i lakšoj borbi sa užurbanom svakodnevnicom.

Magnesio

Magnezij doprinosi ravnoteži elektrolita, normalnoj funkciji mišića, normalnom funkcioniranju živčanog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji. Riboflavin (vitamin B2), niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, folat (folna kiselina) i vitamin B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.