fbpx
Search
Close this search box.
Krema protiv fleka i pjega

Krema protiv fleka i pjega 30 ml

Prirodna krema protiv fleka i pjega sadrži inhibitore tirozinaze, kao aktivne sastojke ekstrakta korena belog duda (Morus alba), i ekstrakta lista medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi), koji djelujući sinergistički na principu kompeticije, smanjuju aktivnost enzima tirozinaze, a time i proizvodnju melanina, što dovodi do izbijeljivanja i uklanjanja fleka i pjega.

Pakovanje

30 ml

9.90KM sa PDV-om

Krema protiv fleka i pjega

Šta je hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija  je prekomjerna proizvodnja tamno smeđeg pigmenta melanina  u epidermisu kože. Razlozi za ovakvu prekomjernu proizvodnju mogu biti višestruki: pojačano izlaganje sunčevom zračenju, povreda, infekcija ili trudnoća.

Melanociti su ćelije epidermisa koje proizvode melanin. One izlučuju melanin preko dendrita, ćelija sličnih oktopodu čiji su kraci vezani za keratinocite. Melanociti, na sunčevu svijetlost reaguju pojačanom proizvodnjom melanina kao i više novih melanocita.

Glavni razlog za pojačanu proizvodnju melanina je zaštita keratinocita od oštećenja koje može izazvati sunčevo zračenje. Proces zaštite se odvija tako što melanosomi, koji su zapravo čestice melanina formiraju štit iznad nukleusa živih keratinocita. Ovaj proces se u praksi može videti kao tamnjenje kože na suncu.

Dugotrajno izlaganje sunčevom zračenju dovodi do izlivanja pigmenta iz oštećenih melanocita, koji zatim formira veće površine koje se mogu videti kao staračke pjege.

Hiperpigmentacija u trudnoći se javlja kod 90% žena. Trudničke fleke, melazma ili  hiperpigmentacija u vidu fleka na licu javlja se kod 70% trudnica.

 

Uklanjanje fleka i pjega

Da bismo razumijeli način liječenja hiperpigmentacije kože,  neophodno je upoznati jedan od enzima odgovornih za proizvodnju melanina. Taj enzim je poznat kao tirozinaza. Tirozinaza direktno određuje koliko će melanina biti proizvedeno.

Većina preparata za liječenje hiperpigmentacije kože sadrže inhibitore tirozinaze, supstance koje smanjuju aktivnost ovog enzima a time smanjuju količinu proizvedenog melanina. U praksi se ovo vidi kao izbijeljivanje kože, odnosno smanjenje intenziteta ili potpuno uklanjanje fleka i pjega.

Sastav prirodne kreme protiv fleka i pjega

  • Ekstrakt korijena bijelog duda (Morus alba) – prirodni inhibitor tirozinaze
  • Ekstrakt lista medvijeđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi) – prirodni inhibitor tirozinaze čiji je aktivni sastojak: arbutin
  • Eterično ulje Combava limuna (Citrus hystrix)
  • Cink oksid i titan dioksid
  • Talk, lanolin, vazelin, pčelinji vosak, bademovo ulje, glicerol, propilen glikol, vitamin E

Djelovanje kreme protiv fleka i pjega

Prirodna krema protiv fleka i pjega sadrži inhibitore tirozinaze, kao aktivne sastojke ekstrakta korena belog duda (Morus alba), i ekstrakta lista medveđeg grožđa (Arctostaphylos uva ursi), koji djelujući sinergistički na principu kompeticije, smanjuju aktivnost enzima tirozinaze, a time i proizvodnju melanina, što dovodi do izbijeljivanja i uklanjanja fleka i pjega.

Eterično ulje Combava limuna (Citrus hystrix) djeluje kao prirodni piling, uklanja sloj mrtvih ćelija sa viškom melanina omogućavajući brže obnavljanje i rast novih mladih ćelija sa manje melanina.

Krema protiv fleka i pjega – način primjene:

Dva puta dnevno, ujutru i uveče, nanijeti kremu na šire područje fleka ili pega i dobro utrljati da se krema potpuno upije.

Prvi znaci izbeljivanja su vidljivi nakon 5 do 7 dana od početka primjene, a potpuni efekat se postiže u periodu između 12-15 dana.

Drugi proizvodi:

Pakovanje

30 ml

Moglo bi vas još zanimati

Acerola

Vitamin C, vitamin D3 i cink doprinose normalnom funkcioniranju imunološkog sistema. Vitamin C pomaže u smanjenju umora i štiti stanice od oksidativnog stresa, pomaže normalne psihološke funkcije i normalno funkcioniranje nervnog sistema.

Melisan

Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog za tonjenje u san. Ekstraktvalerijane pomaže u opuštanju, na taj način doprinosi mentalnom zdravlju i lakšoj borbi sa užurbanom svakodnevnicom.

Magnesio

Magnezij doprinosi ravnoteži elektrolita, normalnoj funkciji mišića, normalnom funkcioniranju živčanog sistema i normalnoj psihološkoj funkciji. Riboflavin (vitamin B2), niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, folat (folna kiselina) i vitamin B12 doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti.