fbpx
Search
Close this search box.

Brusnica – ljekovita moć šumskih plodova

brusnica

Brusnica

Biljka koja je spasila prve američke doseljenike

Teško je povjerovati da je sudbina danas tako moćne zemlje mogla biti sasvim drugačija da nije bilo ovih sićušnih crvenih plodova koji su omogućili preživljavanje prve kolonije europskih doseljenika. Mali  puzavi žbun iz porodice vrijesova (Ericaceae) sa malim kožastim listovima i jarko crvenim plodovima , raste u visokim planinskim područjima sjeverne Amerike od Aljaske pa sve do Virdžinije. Najviše se međutim kultivira u području država Massachusetts i Wisconsin.  Od više srodnih vrsta brusnice najpoznatija je američka (Vaccinium macrocarpon ), zatim mala brusnica (Vaccinium oxycoccus)  i planinska ili europska (Vaccinium vitis idaea), koja je u našoj zemlji rasprostranjena u visokim planinama srednje Bosne, naročito na Vranici.

Historijat primjene

Prva kolonija europskih doseljenika u današnjoj američkoj državi Massachusetts 1620 godine preživjela je zahvaljujući prijateljskoj pomoći lokalnih Indijanaca koji su ih poučili kako da koriste vitalne plodove prirode. Tako su saznali za ove neobične crvene šumske plodove koji su  pored hranjivosti imali i izuzetna  ljekovita svojstva. Nazvali su ih “cranberries”, crane-ždral, berries-bobice, a zaključili da su posebno korisne za liječenje prehlade, gripe kao i sprečavanje nastanka skorbuta. Spašavanje prve kolonije američkih doseljenika od tada se slavi kao veliki praznik Dan Zahvalnosti, a sastavni dio praznične trpeze uz obaveznu ćurku je i brusnica, biljka koja je spasila prve doseljenike.

 Kako djeluje i zašto je korisna brusnica?

Plodovi brusnice sadrže proantocijanidine, vitamin C, benzojevu, maličnu i hlorogensku kiselinu, kvercetin, resveratrol, eugenol i biljna vlakna.  Brusnica ima antibakterijska i antivirusna svojstva, štiti srce i krvne žile smanjujući proces arterioskleroze, usporava proces starenja, sprječava nastanak tumora i  čira na želucu, smanjuje nivo masnoća u krvi,  naročito holesterola te smanjuje krvni pritisak.

Poznato je da su američki indijanci koristili brusnicu za liječenje infekcija mokraćnih puteva. Pravu potvrdu za ovo djelovanja dala su savremena medicinska istraživanja, nakon čega konvencionalna medicina zvanično počinje koristiti preparate brusnice za liječenje infekcija mokraćnih puteva.

brusnica

Šta kažu najnovija medicinska istraživanja?

Liječenje infekcija mokraćnih puteva

Brusnica sadrži proantocijanidine koji sprečavaju vezivanje bakterija na epitelijum mokraćne bešike i uretre te tako zaustavljaju širenje infekcije. Ovo djelovanje je dokazano kliničkim istraživanjima, pa su preparati brusnice danas nezamjenjivi dio terapije infekcija mokraćnih puteva, posebno ako su izazvane bakterijom Escherichia coli . 

Sprečavanje nastanka čira na želucu

Brusnica razara bakteriju Helicobacter pylori, koja izaziva slabljenje zaštitnog sloja  želučanog zida što vremenom može dovesti do nastanka čira pa i carcinoma želuca. Preparati brusnice time sprečavaju pojavu ovih bolesti.

Zaštita srca i krvnih sudova

Flavonoidi brusnice djeluju kao snažni antioksidansi smanjujući rizik od nastanka arterioskleroze i pojave srčanog infarkta.

Očuvanje zdravlja desni i zuba

Proantocijanidini brusnice sprečavaju nakupljanje bakterija kao što su Streptococcus mutans i Porphyromonas gingivalis. koje izazivaju karijes zuba. Brusnica istovremeno smanjuje upalu desni izazvanu istim patogenima.

Visoki sadržaj vitamina C pomaže ovo djelovanje.

Antitumorska svojstva brusnice

Brusnica sadrži antitumorski sastojak resveratrol, koji djeluje tako što izaziva apoptozu   ili programiranu smrt tumorskih stanica. Redovito unošenje brusnice može biti efikasna prevencija nastanku nekih vrsta tumora, kao što su tumor dojke, pankreasa, želuca, pluća i debelog crijeva. 

Usporavanje procesa starenja

Nedavna istraživanja su pokazala da antioksidansi iz brusnice usporavaju kronične promjene na mozgu izazvane starenjem, a koje su rezultirale gubitkom koordinacije i memorije. Sprečavanjem neuroloških oštećenja mozga slobodnim radikalima, preparati brusnice pomažu očuvanju motornih funkcija i mentalnog zdravlja u starosti.

cranberries

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Većina medicinskih istraživanja zasnovana su na primjeni 100% koncentriranog soka brusnice i dosta preparata na tržištu se pojavljuje u ovom obliku. Brusnica se međutim na tržištu pojavljuje u obliku kapsula koje sadrže 400-500mg suhog ekstrakta plodova brusnice. Primjena čaja od brusnice također je dosta raširena.

Kako dozirati brusnicu?

  • Koncentrirani sok brusnice uzima se u količini od 250 ml podijeljeno u dvije doze.
  • Kapsule brusnice 2-4 dnevno 12 dana.
  • Čaj brusnice dozira se prema uputama proizvođača.

Da li je brusnica štetna?

Brusnica spada u skupinu neškodljivih ljekovitih biljaka. Nema poznatih kontraindikacija niti neželjenih efekata.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Pri normalnom doziranju brusnice nema poznatih interakcija sa lijekovima. Međutim pri upotrebi velikih količina koncentriranog soka brusnice, više od 1litra dnevno, pojačava se djelovanje antikoagulantnog lijeka Warfarina što može dovesto do krvarenja. 

Da li brusnicu mogu uzimati trudnice i dojilje?

Brusnica se u propisanim dozama može slobodno uzimati u cijelom periodu trudnoće i za vrijeme dojenja.

Image by Willfried Wende, phamphuonglinh, Pexels from Pixabay

Najnovije: