fbpx
Search
Close this search box.

KANTARION -Prirodni lijek protiv depresije

st jonh's wort

Vijekovima korišten za zacjeljivanje rana i posjekotina, danas je kantarion mnogo poznatiji kao biljni lijek protiv depresije, posebno nakon istraživanja koja  ga porede sa poznatim antidepresivima kao što je Prozac(Fluoksetin).

Kantarion (Hypericum perforatum L. Clusiaceae:Guttiferae)

Engleski naziv: St. John’s Wort, njemački naziv: Johanniskraut, narodni nazivi: gospina trava, trava od posike, krvavac, pljuskavica

Kantarion je višegodišnja biljka sa žutim cvjetovima i karakteristično tačkastim listovima koje podjećaju na perforacije, od čega potiče latinski naziv (perforatum). Raste na napuštenim livadama brdskog i srednjeg planinskog pojasa, a cvjeta od maja do septembra.  

Tradicionalna primjena

Korišten vijekovima izvana za liječenje posjekotina, opekotina, hemoroida, za zarašćivanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv čira na želucu, gastritisa, bolesti jetre i crijeva.  

Drevni grčki herbalisti Hipokrat, Dioskorides i Galen, koristili su kantarion kao diuretik, za liječenje rana kao i neuralgijskih stanja.  Švicarski ljekar Paracelsus koristio je kantarion za liječenje psihijatrijskih poremećaja. Tradicionalna Europska medicina vijekovima bilježi upotrebu vršnih dijelova kantariona u cvatu, za liječenje neuralgije, uznemirenosti, neuroze i depresije. U 19. i 20. vijeku, američki eklektički doktori propisivali su ga za liječenje histerije, nervnih napada i depresije, a izvana za liječenje rana.  

Cvet kantariona

Šta sadrži i kako djeluje kantarion?

On sadrži: katehinske tanine, flavonoide hiperozid,kvercetin i rutin, floroglucinol hiperforin, naftodiantrone hipericin i pseudohipericin. 

Koji dio biljke se primjenjuje?

Vršni dijelovi biljke u cvatu, koji sadrže najviše medicinski aktivnih sastojaka.

Šta o djelotvornosti kantariona kažu savremena naučna istraživanja?

 • Istraživanje u kome je uspoređivan konvencionalni antidepresiv fluoksetin (Prozac) i preparat kantariona u liječenju blage do umjerene depresije pokazalo je da je ova biljka jednako efikasna ali da ima manje nusdjelovanja od ovog konvencionalnog lijeka.  
 • Novija istraživanja liječenja unipolarne velike depresije pokazala su da su preparati kantariona jednako efikasni kao i standardni antidepresivi u liječenju ove bolesti, te da imaju manje nusdjelovanja od ovih konvencionalnih lijekova.
 • Pri liječenju umjerene do jake depresije, ekstrakt ove biljke se pokazao jednako efikasan kao i paroksetin (Seroxat), ali je ekstrakt bolje toleriran.
 • Pri liječenju umjerene depresije ekstrakt kantariona pokazao se jednako efikasnim kao i lijek sertralin (Zoloft). Uz to je i dobro toleriran.
 • Ekstrakt dovodi do ublažavanja tegoba PMS-a, kao i simptoma menopause.
 • Krema sa ekstraktom kantariona pokazala se efikasnom u liječenju blagog do umjerenog atopičnog dermatitisa.
 • Nedavna klinička studija pokazala je potencijalni terapeutski efekat kantariona u odvikavanju od pušenja.
 • Novija istraživanja su pokazala potencijalnu mogućnost korištenja ekstrakta biljke za ublažavanje simptoma odvikavanja od alkohola.
 • U posljednjih deset godina intenzivno se razvija tzv. “Fotodinamička terapija”, metoda liječenja različitih carcinoma kože primjenom fotosenzibilizatora tj supstanci koje nakon stavljanja na kožu intenzivno privlače svjetlost što dovodi do destrukcije stanica na koži, posebno stanica carcinoma. Hipericin iz biljke spada u grupu fotosenzibilizatora koji imaju perspektivu u budućem razvoju ove vrste terapije carcinoma kože.

Koja je medicinska primjena? 

Uspješno se može primjeniti za liječenje blage do umjerene depresije, opsesivno-kompulzivne bolesti, premenstrualnog sindroma, dispeptičnih tegoba, smetnji u menopauzi, noćnog mokrenja kod djece, odvikavanja od alkoholne ovisnosti, kao i ovisnosti o cigaretama. Izvana se, u obliku ulja i masti koristi za liječenje rana, opeklina prvog stupnja, atopičnog dermatitisa, te za ublažavanje mijalgije(bolova u mišićima). U obliku supozitorija za liječenje hemoroida, a u obliku vagitorija za liječenje različitih vaginalnih upala,vaginalnog herpesa, kao i cervikalne displazije.                                             

kantrarion

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Primjenjuje se u obliku kapsula, tableta, čaja ili tinkture za unutrašnju primjenu. Za vanjsku primjenu koriste se ekstrakt u obliku masti, ulja, krema, gela, vagitorija i supozitorija.

Kako se dozira kantarion?

 • U obliku čaja uzima se 2-4 grama dnevno, osušenih i samljevenih vršnih dijelova u cvatu.
 • Kapsule koje sadrže 300mg ekstrakta doziraju se 3 puta po jedna dnevno.
 • Tinktura koja sadrži 50% ekstrakta dozira se 2 puta dnevno po 2 ml. Za vanjsku upotrebu ulje, mast ili krema nanose se 3-4 puta dnevno na oboljelo mjesto.
 • Supozitorije i vagitorije se koriste jedanput dnevno ili prema uputi ljekara.
Da li je kantarion štetan?

Pri normalnom doziranju preparati nisu štetni. Ako se koža namaže uljem i izloži suncu mogu nastati opekline (fototoksični efekat). Zbog toga nije preporučljivo izlagati suncu namazane dijelove tijela najmanje tri sata nakon primjene.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Može smanjiti efektivnu koncentraciju nekih lijekova kao što su kontraceptivi, teofilin, ciklosporin, digoksin pa treba izbjegavati istovremenu primjenu preparata kantariona sa ovim lijekovima.

Da li preparate mogu uporebljavati trudnice i dojilje?

Nema ograničenja za upotrebu za vrijeme trudnoće i dojenja.

Proizvodi na bazi kantariona

Image by Gary Stearman, Annette Meyer, NickyPe from Pixabay

Najnovije: