fbpx
Search
Close this search box.

Neven (Calendula officinalis L. Asteraceae)

Neven calendula

Neven je često u upotrebi i u vrijeme ljeta, kada prekomjerno izlaganje suncu može izazvati opekotine ili crvenilo kože, preparati nevena u vidu masti ili ulja , mogu nam pružiti sigurnu zaštitu.

Biljka neven – latinski Calendula officinalis L. Asteraceae

Neven je jednogodišnja biljka narandžasto-žutih cvjetova, koja je zastupljena skoro u cijelom svijetu od Evrope, Zapadne Azije do Amerike. Mada ima dugi historijat primjene, zabilježen još kod drevnih Grka i Rimljana, pravu popularnost u narodnoj ali i konvencionalnoj medicini dobija u posljednjih 20 godina. Danas je neven jedna od najviše korištenih ljekovitih biljaka u herbalnoj i homeopatskoj medicini kao i kozmetici.

Biljka neven
Biljka neven

Tradicionalna primjena

Čaj od nevena se tradicionalno koristio za terapiju čira na želucu,konjuktivitisa, bolesti jetre i žučnih puteva, konvulzija, za iznojavanje kod groznice. Tinkture i masti su služile za zacjeljivanje rana,ekcema, posjekotina, ujeda insekata, čireva, proširenih vena, opekotina, napuklih bradavica kod dojilja, kod gljivičnih i bakterijskih infekcija, modrica, otoka žlijezda, promrzlina i apscesa.

Šta sadrži i kako djeluje?

Ova biljka sadrži flavonoide, karotenoide, smolu, saponine , sluz i eterična ulja.

Koji dio biljke se primjenjuje?

Cvjetni vrhovi sa narandžasto-žutim laticama, koje sadrže najviše medicinski aktivnih sastojaka.

Šta o djelotvornosti kažu savremena naučna istraživanja?

Više naučnih radova potvrdilo je da preparati nevena ubrzavaju zarastanje rana, čireva i opekotina uz istovremeno smanjenje upalnog procesa na mjestu ozljede. Postoje dokazi da ovi preparati primjenjeni unutar usne šupljine doprinose zacjeljivanju oralnih lezija i pukotina koje sporo zarastaju. Ovo djelovanje postiže se jačanjem imunog sistema, antibakterijskim djelovanjem, aktiviranjem obnavljanja tkiva i obnavljanjem epitela. Primjenom masti potvrđen je pozitivni učinak na smanjenje venskih ulceracija na nogama. Primjena balzama koji sadrže ovu biljku, doprinijela je bržem zarastanju dijabetičnih rana. Istraživanje kod žena oboljelih od karcinoma dojke koje su primale terapiju zračenjem pokazalo je da je primjenom masti znatno smanjen dermatitis praćen crvenilom, iritacijom i bolovima. Preparati u vidu kapi mogu smanjiti bolove i upalu u slučajevima infekcije uha.

Više kliničkih studija opravdava upotrebu čaja za liječenje čira na želucu naročito u početnoj fazi. Sastojci nevena su visoko molekularni polisaharidi stimuliraju imuni sistem i tako jačaju otpornost organizma. Novija istraživanja pokazala su da djeluje protiv virusa AIDS-a i da sprečava razvoj pojedinih vrsta karcinoma. Ovi rezultati međutim zahtijevaju dodatna istraživanja da bi se opravdala primjena u liječenju ovih bolesti.

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Za vanjsku upotrebu izrađuju se preparati u obliku masti, kreme i gela, zatim ulje, alkoholna tinktura i nealkoholne kapi za uši. Za unutrašnju primjenu koristi se čaj, alkoholna tintura, kapsule i supozitorije sa ekstraktom nevena.

neven
neven

Kako se dozira?

U slučaju opekotina, crvenila ili iritacije kože nakon sunčanja, nevenovu mast sa 5% ekstrakta, namazati u tankom sloju tri do četiri puta dnevno. Čaj dozirati tako da se 5g osušenog cvijeta potopi u 250ml ključale vode i zatim prohlađen pije 2 do 3 puta dnevno. Tinkturu uzimati tri puta dnevno po 10 kapi. Kapsule i supozitorije uzimati prema savjetu ljekara i uputama proizvođača.

Da li je neven štetan?

Ova biljka spada u skupinu neškodljivih ljekovitih biljaka, nema poznatih kontraindikacija ni neželjenih djelovanja, pa ga slobodno, izuzev tinkture, mogu koristiti djeca , trudnice, dojilje kao i starije osobe.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Pri normalnom doziranju preparata nisu poznate interakcije sa lijekovima.

Photo: Image by Vikramjit Kakati , by Marina Pershina, by silviarita from Pixabay

Najnovije: