fbpx
Search
Close this search box.

Konopljika – vitex

konopljika - vitex agnus castus

Vitex – konopljika – drevno “Drvo čednosti”

Vitex agnus-castus raste na suhim i toplim obalama Mediterana, na dobro osunčanim mjestima, na pretežno pjeskovitom bezvodnom tlu. Najbolje uspijeva u Grčkoj, Južnoj Turskoj i na jugu Italije.

Fratarski(divlji) biber

Konopljika je grm visine 1-2 metra, prekrasnih ljubičasto-plavih cvjetova i petoprstih, zašiljenih listova, samoniklo raste na Mediteranu, južnoj Europi i centralnoj Aziji. Još u staroj Grčkoj i Rimu, plodovi konopljike korišteni su za smanjenje libida od čega potiče i naziv “Drvo čednosti”. U srednjem vijeku, konopljika je sađena oko samostana gdje je korištena u iste svrhe odakle i naziv “Fratarski biber”.

Engleski naziv: Chaste Tree – Latinski naziv: Vitex agnus castus L., Verbenaceae

Historijska i tradicionalna primjena

Plodovi konopljike se skoro dvije hiljade godina koriste u ljekovite svrhe. Grčki ljekar Dioskorides preporučivao je njene plodove za smanjenje porođajnih bolova, smanjenje libida, kao i za liječenje menstrualnih tegoba. Dekokt ploda i lista se koristio u sjedećim kupkama kao pomoć kod bolesti materice. Historičar Plinije Stariji opisao je da su u staroj Grčkoj plodovi konopljike predstavljali simbol vjernosti. Plodovi konopljike su tradicionalno primjenjivani za liječenje nadutosti, groznice i zatvora, regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje grčeva materice. Američki eklektički doktori 19-og vijeka preporučivali su plodove konopljike za regulaciju menstrualnog ciklusa kao i za pojačanje lučenja mlijeka.

Šta sadrži i kako djeluje konopljika?

Zreli plodovi konopljike sadrže do 0,7% eteričnog ulja koje sadrži:

1,8-cineol; beta-kariofilen, alfa i beta-pinen. Plod sadrži i labdan diterpenoide: rotundifuran i viteksilakton, koji pokazuju dopaminergičku aktivnost. Istraživanja su pokazala da ekstrakt konopljike djeluje centralno na nivou hipofize tako da snižava nivo prolaktina, usporava lučenje FSH (Folikulo stimulirajući hormon) i pomaže oslobađanje LH (Luteinizirajući hormon). Smanjenjem prolaktina povećava se nivo progesterona uz istovremeno smanjenje nivoa estrogena.

Medicinsko djelovanje:

Ekstrakt konopljike djeluje prije svega na ženski reproduktivni sistem i pomaže u sljedećim stanjima:

 1. Dismenorea– bolne menstruacije
 2. Hiperprolaktinemija sa insuficijencijom corpus luteuma-Povećano lučenje prolaktina što može dovesti do oticanja i bolova u grudima
 3. PMS-premenstrualni sindrom
 4. Mastodinija-oticanje i bolovi u grudima
 5. Insuficijentna laktacija-nedovoljno lučenje mlijeka
 6. Acne vulgaris
 7. Neplodnost usljed defekta lutealne faze.
konopljika - vitex agnus castus

Koji dio biljke se primjenjuje?

Koristi se uglavnom alkoholni ekstrakt iz plodova, ali se mogu koristiti i eterično ulje dobijeno iz plodova i listova konopljike.

Šta o djelotvornosti konopljike kažu savremena naučna istraživanja?

 • U slučaju pojačanog lučenja prolaktina(hiperprolaktinemija) može doći do oticanja i bolova u grudima(mastodinija). Istraživanja su pokazala da ekstrakt konopljike može sniziti nivo prolaktina i na taj način ublažiti simptome mastodinije.
 • Ekstrakt konopljike pomaže u tzv „defektu lutealne faze“ stanju koje se karakterizira skraćenim menstrualnim ciklusom izazvanim nedovoljnim lučenjem progesterona. Lijekovi koji snižavaju nivo prolaktina, produžavaju lutealnu fazu menstrualnog ciklusa. Ovakav efekat pokazuje i ekstrakt konopljike.
 • U jednoj kliničkoj studiji od 67 žena koje su liječile neplodnost koristeći preparat od ekstrakta konopljike, došlo je do poboljšanja nivoa progesterona u lutealnoj fazi, ranije ovulacije i nastupanja trudnoće kod 38 ispitanica.
 • Ekstrakt konopljike doveo je do ublažavanja simptoma premenstrualnog sindroma kod 178 žena koje su sudjelovale u kliničkom ispitivanju.
 • Eterična ulja iz listova i plodova konopljike pokazala su se podjednako efikasnim u liječenju simptoma premenstrualnog sindroma.
 • Do poboljšanja stanja karakteriziranog kao acne vulgaris došlo je nakon terapije sa preparatom konopljike.

Kako se dozira konopljika?

Ako nije drugačije propisano dnevna doza treba da odgovara količini od 30-40mg osušenih i samljevenih plodova konopljike, tinkture 1:5, 0,2 ml ili 4 kapi, eteričnog ulje iz plodova ili listova 50 mg ili jedna kap dnevno.

Da li je konopljika štetna?

Prema dosadašnjim saznanjima konopljika nije štetna i nema poznatih kontraindikacija.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Istovremena primjena preparata konopljike sa antagonistima dopaminskih receptora kao što je risperidon (Risset), može oslabiti efekat preparata.

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Koristi Konopljika se primjenjuje u obliku kapsula, tinkture, vodeno-alkoholnih otopina i eteričnog ulja.

Da li konopljiku smiju koristiti trudnice i dojilje?

Upotreba preparata konopljike ne preporučuju se u trudnoći ali se slobodno mogu koristiti za vrijeme dojenja.

Image by daynaw3990 from Pixabay

Najnovije: