fbpx
Search
Close this search box.

Vrkuta (virak, gospin plašt – Lady’s Mantle)

Vrkuta - virak - lady's mantle

Vrkuta, sa svojim neobičnim zubčastim listovima u obliku rozete sa devet resica, jako podsjeća na ženski srednjevjekovni plašt. Skoro potpuno zaboravljena, ova magična biljka, ljupki simbol ženske medicine srednjeg vijeka, danas ponovno dobija zasluženu pažnju. Listovi su joj poznati po tome što skupljaju kapljice rose. Kapljice rose su koju drevni alkemičari koristili pokušavajući napraviti mitski magični kamen i “Eliskir mladosti”. Culpepper, engleski herbalist iz 17-og vijeka smatrao je nezamjenjivom za liječenje ženskih bolesti.

VRKUTA (Latinsko ime: Alchemilla vulgaris L., Rosaceae)

Vrkuta je višegodišnja biljka, kratkog korijena, karakterističnih zubčastih listova u obliku rozete sa devet resica, u čijem dnu se često mogu vidjeti kapljice rose. Cvjetovi su žuto zeleni skupljeni u guste grozdove. Cijela biljka je obrasla sitnim dlačicama. Raste po visokim pašnjacima, krčevinama i livadama Evrope, Sjeverne Amerike i Azije.

Magična ljekovita biljka srednjeg vijeka

Historijska i tradicionalna primjena vrkute

Drevni ljekari, travari, iscjelitelji i alkemičari jako su cijenili ovu biljku prije svega zbog izuzetne ljekovitost, ali su joj pridavali i određena magijska svojstva. Babilonci su vjerovali u magijsku moć brojeva 7 i 9 pa su list vrkute sa 9 resica smatrali posebno ljekovitim. Alkemičari su vjerujući u magijska svojstva vrkute, pokušavali koristiti ovu biljku za spravljanje „Eliksira mladosti“, kao i pravljenje mitskog magičnog kamena, koji je prema njihovom vjerovanju mogao pretvoriti obični metal u zlato. Drevni ljekari su smatrali ovu biljku jedinstvenom i okrepljujućom za većinu „ženskih bolesti“. Obzirom da je biljka toliko jak adstringens, koristila se za kontrolu obilnog menstrualnog krvarenja, kao i zajedno sa čajem od lista maline(Rubus idaeus) za olakšavanje poroda.

Krajem 19-og vijeka slavni švicarski pastor i herbalist Johann Kunzle preporučivao je čaj od vrkute kao pomoć pri porođaju, a koliko je cijenio njena ljekovita svojstva vidimo iz onoga što je o tome napisao: „Svaka trudnica treba piti dosta čaja od vrkute 8 do 10 dana prije porođaja. Mnoga djeca bi još uvijek imala svoje majke, a mnogi ožalošćeni udovci svoje žene, samo da su ovo prije znali“.

Među historijski poznatim činjenicama o medicinskoj primjeni vrkute, najpoznatija je primjena u zaustavljanju pojačanog menstrualnog krvarenja, regulaciji menstrualnog ciklusa, krvarenja za vrijeme i nakon porođaja, kao i svih vrsta unutrašnjih i vanjskih krvarenja, zacijeljivanju svih vrsta rana i liječenju steriliteta. Čaj od vrkute mogao je efikasno zaustaviti jače prolive, te spriječiti povraćanje i ublažiti osjećaj mučnine. Kozmetički preparati vrkute korišteni su izvana za liječenje ožiljaka i podliva, toniziranje proširenih vena i učvrćivanje mlohavih grudi.

Šta sadrži i kako djeluje vrkuta?

Vrkuta sadrži 6% do 8% elagitanina, kao što su agrimonin, pedunkulagin i alkemilin, flavonoidne glikozide i salicilnu kiselinu.

Medicinsko djelovanje

Vrkuta kao adstringens zaustavlja krvarenje i pomaže zarastanju rana. Žene koje pate od povećanog menstrualnog krvarenja mogu znatno ublažiti ove simptome korištenjem preparata vrkute. Biljka je također korisna za ublažavanje menstrualnih grčeva praćenih bolovima, pomaže u prevazilaženju simptoma menopauze i vodi do znatnog poboljšanja regularnosti menstrualnog ciklusa. Biljni preparati vrkute često se preporučuju u slučajevima fibroida i endometrioze.

Ekstrakt vrkute se koristi u obliku otopine za vaginalno ispiranje, što dovodi do brzog i dramatičnog poboljšanja u slučaju pojačanog vaginalnog sekreta. Adstringentna svojstva vrkute mogu pomoći u slučaju proliva i gastroenteritisa. Ekstrakt vrkute izvana na koži koristan je za liječenje osipa, ekcema, zarastanje rana, ujeda insekata.

Gusta vodena otopina dobijena prokuhavanjem vrkute u vodi(dekokt), koristi se za ispiranje usta u slučaju krvarenja desni, za liječenje bolesti usne šupljine (aftozni stomatitis) i ublažavanje simptoma upale grla. Ekstrakt vrkute inhibira angiogenezu tj. rast novih krvnih sudova. Angiogeneza je proces koji potiče i ubrzava razvoj nekih bolesti kao što su fibroidi i drugi tumori, endometrioza,hronične upalne bolesti: reumatoidni artritis, psorijaza,retinopatija i upala desni.

Primjena ekstrakta vrkute može pomoći u liječenju ovih bolesti koje su u osnovi povezane sa angiogenezom.

Vrkuta cvet
Koji dio biljke se primjenjuje?

Primjenjuju se uglavnom nadzemni dio biljke i nešto rjeđe korijen.

Šta o djelotvornosti vrkute kažu savremena naučna istraživanja?

U posljednjih nekoliko godina, interes za preparatima vrkute jako je porastao, posebno zbog osobine da inhibira angiogenezu i mogućnosti njenog korištenja za liječenje fibroida i endometrioze. Pojavila su se i neka novija istraživanja o medicinskoj djelotvornosti i fiziološkom djelovanju vrkute:

  • Istraživanje provedeno 2007 godine u Francuskoj, potvrdilo je da ekstrakt vrkute stimulira rast stanica epitela i miofibroblasta, što je neophodno pri procesu zarastanja rana. Na ovaj način dokazan je jedan od mehanizama kojim ova biljka ubrzava zarastanje rana.
  • Iste godine ispitivan je efikasnost 3% ekstrakta vrkute u glicerinu „Aphtarine“ u liječenju aftoznog stomatitisa ili recidivirajućih oralnih ulceracija, bolesti usne šupljine praćene pojavom oštećenja sluzokože sa upalom. Preparat je omogućio potpuno zacjeljivanje oralnih ulceracija u roku od 3 dana. Ovo opravdava upotrebu ekstrakta vrkute u kombinaciji sa glicerinom za liječenje ove bolesti usne šupljine.
  • Istraživanje provedeno 2006 godine u Bugarskoj , pokazalo je da ekstrakt vrkute, zbog sadržaja polifenola ima izuzetno jaku antioksidativnu aktivnost, što preparate vrkute svrstava u grupu jakih antioksidativnih biljaka.           

 Doziranje vrkute

Kako se dozira vrkuta?
Čaj od vrkute:

5 do 10 grama čaja prokuhati u 2 do 3 dl vode i piti podijeljeno u tri doze u toku 24 h.

Kapsule vrkute (450 mg)

1 x 1 kapsula dnevno.

Tinktura vrkute:

3 x 20 kapi dnevno.

Mast od vrkute:

2 x dnevno mazati oboljelo mjesto.

Vagitorije vrkute:

1 vagitorija dnevno. 

Da li je vrkuta štetna?

Vrkuta spada u skupinu neškodljivih ljekovitih biljaka. Nema poznatih kontraindikacija niti neželjenih efekata.

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Nisu zapažene interakcije preparata vrkute sa lijekovima.

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Vrkuta se primjenjuje u obliku čaja, tableta ili kapsula, tinkture (alkoholni ekstrakt), masti ili krema, kupke za ekceme na koži, otopine za ispiranje usta najčešće u kombinaciji sa glicerinom, otopine za vaginalno ispiranje, vaginaleta sa ekstraktom vrkute.

Da li vrkutu smiju koristiti trudnice i dojilje?

Obzirom na jako adstringentno djelovanje ne preporučuje se primjena preparata vrkute u toku trudnoće izuzev posljednjih 8 do 10 dana kada se može primjeniti, ali isključivo pod nadzorom ljekara.

Ne preporučuje se primjena preparata vrkute u toku dojenja.

Image by Annette Meyer from Pixabay

Najnovije: