fbpx
Search
Close this search box.

Vagitorije sa uljem čajevca

Australian Tea Tree Oil Vaginal Suppositories - vagitorije sa uljem čajevca

Piše: prim.dr.med, specijalist ginekologije i opstetricije AIDA ZUJOVIĆ-AJANOVIĆ

Vagitorije sa uljem čajevca

Među najčešćim ginekološkim problemima svakako predstavljaju vaginalne infekcije. Mogu se pojaviti zbog brojnih uzroka: 

  1. Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa
  2. Prehrane koja sadrži previše rafiniranih ugljikohidrata (npr. slatkiša i proizvoda od bijelog brašna)
  3. Pretjerane uporabe sredstava za intimnu njegu
  4. Čestog kupanja u bazenu
  5. Višednevnog korištenja tampona
  6. Vaginalne infekcije mogu biti posljedica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći

U pomenutim slučajevima dolazi do promjene prirodne kiselosti (pH) rodnice i smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija, što omogućuje razmnožavanje štetnih mikroba. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i jednostanični organizam Trichomonas vaginalis.
Gljivične i bakterijske vaginalne infekcije podjednako vrlo učestale, ali su bakterijske opasnije.

Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je inače uobičajeni stanovnik ljudskog tijela i ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju. Candida neće izazvati vaginalne infekcije ako rodnica ima uravnoteženu floru, odnosno ako u njoj prevladava dobra bakterija koja proizvodi mliječnu kiselinu i održava normalni pH (kiselost) rodnice oko 4,5.

Ukoliko se pruži mogućnost pretjeranog razmožavanja Candida albicans, javlja se tipičan simptom svrbež(vaginalni pruritus).

Kako liječiti gljivičnu infekciju?

Gljivičnu infekciju treba liječiti kako bi se umanjio obim gljivica, svesti na normalnu količinu. Drugi korak je obnova vaginalne flore.
Gljivične i bakterijske vaginalne infekcije jednako su učestale, ali su bakterijske opasnije.

Kako liječiti bakterijsku infekciju?

Bakterijske infekcije često nemaju izražene simptome, pa žene nisu svjesne da imaju infekciju. One se većinom otkrivaju pretragama kao što su cervikalni brisevi i papa test. Zato je vrlo važno ići na redovite ginekološke kontrole i nastojati živjeti zdravo, što svakako podrazumijeva prehranu sa što više prirodnih, a što manje industrijski prerađenih (rafiniranih) namirnica.

Za tretman bakterijskih, gljivičnih i virusnih mikroorganizama koriste se vagitorije sa uljem čajevca proizvođača Cydonia Phytopharmaceuticals.

Vagitorije s uljem australijskog čajevca su namijenjene za vaginalnu higijenu. Ublažavaju/otklanjaju vaginalni pruritus (osip/svrbež) koji najčešće nastaje invazijom mikroorganizama.

Proizvod sadrži eterično ulje čajevca koje je poznato po efikasnosti  u slučajevima vaginalne kandidijaze, trihomonijaze i bakterijske vaginoze.

Brojne studije pokazuju antimikrobno djelovanje na uzročnike ovakvih oboljenja*

Vagitorije sa uljem čajevca – način primjene

Odvojite 2 plastične trake omotača vagitorija na naznačenom mjestu. Izvadite vagitoriju i bacite prazan omotač vagitorija.Samo za odrasle osobe. Jednu vagitoriju 2 puta na dan (ujutro i navečer) uvesti duboko u rodnicu, minimalno tokom 7 dana.

Vagitorije sa uljem čajevca – pakovanje

6 vagitorija x 3 g

1 vagitorija sadrži 200 mg eteričnog ulja australijskog čajevca (Melaleuca alternifolia, Myrtaceae)

Najnovije: