fbpx
Search
Close this search box.

EHINACEA – ljekovita biljka američkih Indijanaca

Ehinacea ljekovito bilje - echinaea

Skoro niti jedna ljekovita biljka nije privukla toliko pažnje u poljednje dvije decenije, kao ehinacea, biljka američkih Indijanaca, prekrasnih purpurnih cvjetova i poput ježa oštrog smeđeg tučka (Echinos-na grčkom jež).

Od tri srodne vrste roda Echinacea: purpurna (Echinacea purpurea), uskolisna (Echinacea angustifolia) i blijeda (Echinacea pallida), na tržištu je najviše prisutna i klinički ispitana purpurna (Echinacea purpurea) (L.) Moench.

Historijska primjena:

Prvi europski doseljenici u Sjevernoj Americi su zapazili da Indijanci ovu neobičnu biljku koriste za previjanje rana nakon ujeda zmija, insekata ili posjekotina, čireva, kao i za liječenje prehlade, gripe, bronhitisa, šarlaha te velikog broja drugih bolesti. Ubrzo su i sami doseljenici počeli koristiti istu biljku i prvi pisani dokumenti o njenoj medicinskoj primjeni javljaju se već 1787. godine, a 1887. godine zvanično je uvrštena u medicinu.

U Njemačkoj 1895. godine proizvodi ehinaceae postaju dostupni homeopatskim liječnicima, a 1930. počinje njeno komercijalno kultiviranje. Prve farmakološke i kliničke studije o djelotvornosti ehinaceae napravljene su u Njemačkoj 1938. godine.

Pojavom masovnije primjene antibiotika, naglo je opao interes za ovom biljkom, sve do posljednjih decenija dvadesetog vijeka, kada su usljed rezistencije mnogi antibiotici postali nedjelotvorni, a njihova prekomjerna primjena dovela do gubitka imuniteta. Od tog trenutka interes za proizvodima ehinaceae neprekidno se povećava.

Ehinacea ljekovito bilje

Kako djeluje i zašto je korisna ehinacea?

  • Ehinacea jača imunitet ili sposobnost organizma da se odbrani od bolesti. Za ovo su odgovorni aktivni sastojci: alkilamidi, cihorična kiselina i polisaharidi PS I i PS II.
  • Pomaže u prevenciji i liječenju prehlade, gripe i infekcija gornjih dišnih puteva, posebno je značajna kod sinusitisa, alergijskog rinitisa i faringitisa.
  • Pomaže liječenju vaginalne kandidijaze.
  • Pomaže liječenju infekcija donjih mokraćnih puteva(upale mokraćne bešike i uretre).
  • Povećava broj i aktivnost leukocita, pokazuje antibakterijska i antivirusna svojstva, kao i protivupalnu aktivnost.
  • Pomaže pri liječenju upale srednjeg uha kod djece i odraslih.
  • Može pomoći u normalizaciji smanjenog broja leukocita nastalog kao posljedica hemoterapije ili zračenja.
  • Primjenjena lokalno pomaže liječenju sporo zarastajućih rana i čireva.
  • Preparat ehinaceae je uspješno primjenjivan kao dio terapije uznapredovalog kolorektalnog karcinoma.
  • U obliku vaginaleta primjenjuje su kao dio herbalne terapije cervikalne displazije.
Ehinacea ljekovito bilje

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?

Postoji mnoštvo različitih preparata ehinaceae na tržištu. Oni međutim nisu svi jednako efikasni. Razlikuju se prema načinu ekstrakcije, vrsti i dijelu biljke koji je uportijebljen. Dokazanu efikasnost imaju preparati proizvedeni od ekstrakta nadzemnog dijela purpurne ehinaceae (E. purpurea). Mogu biti u obliku tableta, kapsula, sirupa, pastila ili ljekovitog meda. Važno je naglasiti da jedna tableta, kapsula, pastila, ili kašika sirupa ili meda mora sadržavati ekstrakt iz jednog grama svježeg nadzemnog dijela biljke.

Kako dozirati ehinaceu?

U očekivanju masovnije pojave gripe ili prehlade mnogi herbalisti preporučuju polovinom jeseni, preventivnu primjenu ehinaceae i to jednu kapsulu dnevno u periodu od tri do šest sedmica. Djeca iznad dvije godine u istom periodu koriste po jednu kašiku (5ml) sirupa ili meda, dok djeca ispod dvije godine koriste polovinu kašike (2,5ml) sirupa. Ovakvom primjenom vjerovatnoća obolijevanja od gripe ili prehlade znatno je smanjena, a ako bolest ipak nastupi, trajat će kraće i imati će neusporedivo blaže simptome.

Ako su prehlada ili gripa već nastupili, preporučuju se dvije capsule dnevno sve dok traju simptomi , a nakon njihovog prestanka po jedna kapsula dnevno sledeće dvije sedmice. U slučaju opšteg pada imuniteta preporučuje se jedna kapsula dnevno u trajanju od 60 dana. Za vanjsku primjenu za zarastanje rana ili čireva koriste se masti koje sadrže 15% ekstrakt iz svježeg nadzemnog dijela ehinaceae. U slučaju cervikalne displazije koriste se vaginalete koje sadrže 15% ekstrakta svježe biljke.

Ehinacea ljekovito bilje

Da li je ova biljka štetna?

Ehinacea spada u skupinu neškodljivih ljekovitih biljaka. Nema poznatih kontraindikacija niti neželjenih efekata. Ranija upozorenja koja su se ticala potencijalne opasnosti od upotrebe ehinaceae kod progresivnih sistemskih bolesti danas se smatraju neosnovanim.

Da li ehinaceu mogu koristiti trudnice i dojilje?

Da, mogu i to u cijelom periodu trudnoće i za vrijeme dojenja. Ova važna činjenica potvrđena je prospektivnom studijom.

Image by GLady, S. Hermann & F. Richter, Tim Hill from Pixabay

Najnovije: