fbpx
Search
Close this search box.

Valerijana – ljekovita biljka čija su umirujuća svojstva poznata više od 2000 godina

valerian -valerijana

Valerijana je biljka porijeklom iz Evrope koja raste do 2 metara visoko. Uzgaja se kao ljekovita biljka, za ukrašavanje vrtova, ali i raste divlje na vlažnim travnjacima. Ravna, šuplja stabljika na vrhovima nosi cvjetne rozete poput kišobrana, sa mirisnim bijelim, svijetlo ljubičastim ili ružičastim cvjetovima, koji cvjetaju u Junu. Korijen je svijetlo sivo smeđe boje,  prepoznatljivog mirisa. Primjenjuje se kao sedativ više od 2000 godina. Drevni grčki ljekari Hipokrat i Galen opisali su njena umirujuća svojstva i koristili je za liječenje nesanice i za smirenje. Ona se i danas u modernoj herbalnoj medicini koristi za liječenje istih poremećaja.

Valerijana (Odoljen , Macina trava)          

Engleski naziv: Valerian, Latinski: Valeriana officinalis L., Valerianaceae

Valerijana, odoljen, raste u Evropi, Sjevernoj Aziji i  Americi. Uspijeva dobro na vlažnom ali i na suhom zemljištu. U proljeće svaka biljka formira jedno šuplje stablo. Listovi su raspoređeni u parove i sastoje se od šest do deset latica. Počinje cvjetati sredinom ljeta. Cvjetovi su bijeli, svijetlo ljubičasti ili ružičasti, prijatnog mirisa. Korijen je svijetlo sivo smeđe boje, neobičnog, prepoznatljivog mirisa, koji privlači mačke pa one često trljaju nos o svježu biljku ili korijen. Otud je biljka i dobila naziv, macina trava.

Historijska i tradicionalna primjena

Valerijana je ljekovita biljka čija su umirujuća svojstva opisivana neprekidno tokom 2000 godina. Za ljekovite svrhe uglavnom se koristi korijen biljke, čiji je jak miris čini lako prepoznatljivom. U drevnoj Grčkoj valerijana je korištena još od vremena Hipokrata za liječenje više različitih bolesti. Dioskorides, grčki ljekar, autor De Materia Medica, koristio je ovu biljku za liječenje oboljele jetre, urinarnog i digestivnog trakta. Arapski ljekati su takođe propisivali valerijanu svojim pacijentima. Pored toga, ona je korištena i kao začin te kao sirovina za proizvodnju mirisa.

U Srednjem vijeku naziv za valerijanu bio je „Nard“. U starijim dokumentima preparati korijena valerijane nazivaju se „Amantilla“. Porijeklo naziva nije sasvim poznato. Prvi puta se pojavljuje u starim tekstovima u desetom stoljeću a opće je mišljenje da je naziv izvedenica latinske riječi „valere“ što znači biti snažan i zdrav. U srednjevjekovnoj folklornoj tradiciji pojedinih naroda, korištena je kao dio magičnih napitaka koji su dobrim dijelom svoj efekat zasnivali na umirujućem djelovanju. Danas je valerijana oficijelna u farmakopejama Austrije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske , Rusije, Švicarske kao i u Europskoj Farmakopeji, a služi kao sredstvo za umirenje i za liječenje poremećaja spavanja.

Šta sadrži i kako djeluje valerijana?

Sadrži valtrate, didrovaltrate i izovaltrate, valerijansku kiselinu, beta-sitosterol, seskviterpene i ursoličnu kiselinu.  Mada se upotrebljava kao lijek za umirenje i za liječenje nesanice više od 2000 godina , sastojci odgovorni za ovo djelovanje kao i način na koji djeluju još uvijek nisu poznati.

Medicinsko djelovanje:

Valerijana djeluje kao prirodni anksiolitik i sedativ, pa je pogodna za ublažavanje anksioznosti, stanja koje se očituje osjećajem tjeskobe, straha, sve do pojave panike, uz psihomotornu napetost i unutrašnji nemir. Anksioznost je najčešće nemotivirana i nije vezana za objekt ili osobu. Valerijana je u ovom slučaju blaža prirodna alternativa benzodiazepinima. U slučajevima poremećaja spavanja, kao i nemira izazvanog nervnim oboljenjima, valerijana se pokazala djelotvornom i kao lijek je priznata od Svjetske Zdravstvene Organizacije, Njemačke Komisije E, kao i Europske Znanstvene Kooperative za Fitoterapiju(ESCOP).

valerian - valerijana

Koji dio biljke se primjenjuje?  

Primjenjuje se isključivo svježi korijen valerijane, koji je pažljivo osušen na temperaturi ispod 40 C.

Šta o djelotvornosti valerijane kažu savremena naučna istraživanja?

Nesanica se smatra jednim od največih zdravstvenih problema.   

  • Najnovija istraživanja su pokazala da bi se valerijana mogla efikasno primijeniti za liječenje nesanice uz manje nuspojave od konvencionalnih lijekova.
  • Laboratorijska ispitivanja su pokazala da valerijana pokazuje snažan anksiolitički učinak.
  • Kliničko ispitivanje efikasnosti primjene kombiniranog tekućeg ekstrakta valerijane i hmelja datog u pojedinačnoj dozi, pokazalo je da ova primjena dovodi do povećanja vremena spavanja kao i vremena provedenog u dubokom snu.
  • Sistematski pregled do sada objavljenih studija o efikasnosti preparata valerijane u liječenju nesanice pokazao je da preparati valerijane mogu poboljšati kvalitet sna, a da pri tom ne dovode do nuspojava.
  • Laboratorijska ispitivanja djelovanja preparata valerijane pokazala su da oni pokazuju znatno veći anksiolitički i antidepresivni učinak, a znatno manji sedativni i miorelaksacijski učinak. Smatra se da upravo ova svojstva doprinose poboljšanju kod poremećaja spavanja.
  • Ispitivanje efikasnosti i tolerabilnosti kombiniranog ekstrakta valerijane i matičnjaka u liječenju uznemirenosti i poremećaja spavanja kod djece ispod 12 godina pokazalo je da u slučaju oba navedena poremećaja dolazi do znatnijeg poboljšanja.

Kako se dozira valerijana?

Čaj od korijena valerijane: 2 do 3 grama čaja prokuhati u 2dl vode. Za smirenje i u slučaju anksioznosti ovako pripremljen čaj piti 2 do 3 puta dnevno. Za liječenje nesanice 2 dl čaja piti dva sata prije spavanja.

Kapsule valerijane (300 mg ekstrakta iz 3,0 grama korijena valerijane):  Za liječenje anksioznosti i za smirenje 3 x 1 kapsula dnevno. Za liječenje nesanice 1 kapsula uveče dva sata prije spavanja. 

Tinktura valerijane: Za liječenje anksioznosti i za smirenje 3 x 60 kapi dnevno. Za liječenje nesanice 60 kapi tinkture uveče dva sata prije spavanja.

valerian

Da li je valerijana štetna?

Valerijana spada u skupinu neškodljivih ljekovitih biljaka. Nema poznatih kontraindikacija niti neželjenih efekata.                                 

Da li postoje interakcije sa nekim lijekovima?

Nisu dokazane interakcije preparata valerijane sa lijekovima.

U kojim se ljekovitim oblicima primjenjuje?  

Valerijana se primjenjuje u obliku čaja od korijena, tableta ili kapsula koje sadrže ekstrakt iz korijena valerijane , tinkture, kupke za vanjsku primjenu.

Da li valerijanu smiju koristiti trudnice i dojilje?

Nema ograničenja za primjenu preparata valerijane za vrijeme trudnoće i u toku dojenja.

Image by WikimediaImages, noraderpilz from Pixabay

Najnovije: